Як вибрати холодильник: поради по правильному вибору холодильника

Обираємо тип холодильника

Холодильники без морозильника – компактні розміри з температурним режимом від +2 до + 14 ° С. В основному використовуються в нетривалих поїздках за місто (дача, відпочинок на морі і т.д.) для нетривалого зберігання продуктів.
Холодильники з морозильною камерою – стандартні холодильники для будинку, які призначені як для заморозки, так і для щоденного зберігання продуктів. Залежно від моделі морозильна камера може мати окрему дверцята або перебувати під спільною з холодильною камерою. З загальної дверцятами холодильник зазвичай менших розмірів. Однак з роздільним дверцятами ви будете рідше відкривати морозильну камеру.
Побутові морозильники – найчастіше використовуються для тривалого зберігання і заморожування великої кількості продуктів. Існують наступних видів:

  1. Морозильники-шафи – досягають у висоту до 2 метрів. Забезпечені ящиками і полицями для зручного розташування продуктів, а деякі моделі мають спеціальні лотки для заморожування ягід, фруктів і овочів.
  2. Морозильники-лари – це горизонтальні морозилки, які найчастіше використовують для заморожування великих порцій м’яса і риби. Перевага їх в економічності, а недолік – незручно діставати продукти з дна.
  3. Винні шафи – є моделі з непрозорими дверима і з дверима зі спеціального скла, що не пропускає ультрафіолетове випромінювання. Поділяються на види залежно від числа температурних режимів:
  • монотемпературних шафи – оптимальна температура для зберігання вина 10-14 ° С;
  • дво- і трехтемпературние шафи – можна зберігати біле, червоне і ігристе вина;
  • мультітемпературні шафи – дозволяють підбирати температуру для певного виду напою.

Залежно від кількості температурних режимів буде рости і вартість винного шафи.
Холодильники з винним шафою – холодильники, в яких замість морозильної камери знаходиться винний шафа. Дуже великі за розмірами і, відповідно, за вартістю.

Які габарити вибрати

Важливо: не можна, щоб холодильник стояв впритул до стіни – має бути кілька сантиметрів для системи охолодження. Для деяких моделей (особливо з накладними ручками) необхідно залишити місце для дверцята холодильника при її відкритті, тому що при обмеженому просторі вона може повністю не відкритися.

Висота, глибина, ширина зазвичай стандартні, хоча можна знайти і більш вузькі моделі шириною 0,4 м, ширші – до 1.5 м. Купуючи холодильник нестандартної ширини, подумайте, як ви занесете його в приміщення.

Об’єм холодильника: робимо правильний вибір

Залежить від кількості і обсягу камер. Стандартно він коливається в межах від 100 до 400 літрів, проте можливі варіанти і з великим об’ємом. Вибираючи холодильник, враховуйте потреби вашої родини в запасах і пам’ятайте, що камери не повинні бути набиті продуктами для забезпечення вільної циркуляції повітря.

Загальний обсяг – весь внутрішній простір холодильника.

Корисний об’єм – кількість продуктів, яке може там зберігатися.

При покупці оцінювати стоїть саме корисний об’єм.

Морозильні камери – яку обрати?

Основна характеристика морозильної камери – її мінімальна температура. Стандартно відзначається зірочками на панелі холодильника. Кожна зірочка дорівнює 7 градусам за Цельсієм. Три зірочки означають, що морозилка досягає температури -21 ° С, четверта зірочка говорить про те, що морозилка остудити нижче -21 ° С.

Обсяг знаходиться в межах від 50 до 200 літрів і більше. Якщо ви плануєте в великій кількості заморожувати фрукти, овочі, м’ясо або рибу, потурбуйтеся про місткості морозильної камери. І навпаки, не маючи звичку довго зберігати продукти, вибирайте морозильну камеру середніх розмірів.

Може бути розташована зверху, знизу або збоку. Холодильник з морозильною камерою зверху зазвичай нижчий (до 1.8 метра), а з камерою знизу – високий (до 2.1 метра і більше).

Якщо холодильник має роздільні дверцята для морозильної і холодильної камери, то при верхньому розташуванні морозилки вона має додаткові полки на двері. У багатьох моделях є піднос для заморожування – особливо зручний для льоду і заморозки ягід, які потім можна просто перекласти в пакет. При цьому вони залишаються цілими і ефектними.

Морозильна камера знизу зазвичай більш об’ємна, ніж при розташуванні зверху. Вона зручна для зберігання фруктів та овочів на зиму. Розташування знизу зручніше, так як морозильною камерою користуються все-таки рідше, ніж холодильної.

Моделі з морозильною камерою збоку є дуже широкими, займають багато місця і коштують чимало. Однак, якщо ви хочете справити враження – дана модель для вас.

Система розморожування.

Крапельна – використовується в більшості моделей. У холодильнику є спеціальний випарник, завдяки якому підтримується низька температура як правило задньої стінки. Таким чином маленькі крижинки і краплі утворюються саме на цій стіні. При автоматичної розморожуванні вода стікає в спеціальний відсік, звідки випаровується.

Така система використовується тільки в холодильних камерах, отже, в морозильних можлива поява льоду.

No Frost – «суха заморозка». У даній системі заморожування лід не намерзає ні в морозильній, ні в холодильній камері. Більш докладно дану технологію розглянемо нижче.

No Frost

Випарник в даній системі розташований за задньою стінкою холодильника або над морозильною камерою. За допомогою спеціального вентилятора вологе повітря видувається на випарник, де і залишається у вигляді інею. При автоматичної розморожуванні стікає в спеціальний піддон, звідки випаровується.

Переваги:

  • підтримання однакової температури на всіх полицях усередині холодильної камери; при крапельної системі різниця температури усередині камери може досягати 5-6 ° С, а при No Frost – 1-2 ° С;
  • більш тривале зберігання продуктів, ніж в холодильнику з крапельної системою – можна заморожувати на зиму овочі і фрукти .;
  • можливість використання цієї системи в морозильних камерах: повна відсутність інею у всьому холодильнику.

Недоліки:

  • більше споживання електроенергії – крапельна система більш економічна, однак на практиці різниця в споживанні енергії невелика;
  • вимога до упаковки – при даній системі продукти можуть «пересихати» через постійне руху повітря, але зберігання їх в упаковці або пакетах легко вирішить цю проблему;
  • рівень шуму – через роботу вентиляторів холодильники з No Frost можуть бути більш гучними. Тому слід вибирати моделі з якісними і тихими вентиляторами. В такому випадку різниці при роботі ви не помітите.
  • ціна – холодильники No Frost коштують трохи дорожче звичайних.

Порада: якою б не була система розморожування, необхідно хоча б один раз на рік робити ручну розмороження холодильника.

Зона свіжості

Також називається “нульова зона”. Являє собою спеціальну кліматичну зону всередині холодильника з підтримуваної температурою 0 ° С і заданим рівнем вологості. Вважається, що зберігання продуктів при таких умовах дозволяє зберегти їх свіжими максимально довго.

Зона свіжості може бути виконана в декількох варіантах:

  • в дорогих моделях – окрема камера з автономною системою підтримки температури і вологості; може бути розділена на відділення з вологістю до 55% (підходить для м’яса і риби) і до 95% (для зелені, овочів і фруктів). В холодильниках преміум-класу можливе регулювання рівня вологості, температура підтримується за допомогою спеціального датчика;
  • в бюджетних моделях холодильників – зазвичай шухляда усередині холодильної камери, закриватися не герметично. Це скоріше умовна зона свіжості, так як ящик просто розташований в самому холодному місці холодильної камери.

Основним недоліком “зони свіжості” є її висока ціна, проте завжди свіжі і корисні продукти в холодильнику повністю це окупають.

Тип управління

Електромеханічний – найпростіші холодильники. Поворотом ручки можна лише збільшити або зменшити ступінь охолодження.

Електронний – в холодильниках зазвичай є дисплей і панель управління: задавати можна не тільки точну температуру для зберігання певних продуктів, а й управляти компресорами і вентиляторами. Це сучасний типу управління.

Компресор

Існують моделі з одним або двома компресорами. Перший варіант найпоширеніший, проте в наявності окремих компресорів для холодильної та морозильної камери є плюси:

  • можна окремо відключати холодильну і морозильну камеру, а також регулювати температуру в них;
  • відкривання однією з дверей ніяк не впливає на роботу другого компресора. Наприклад, якщо ви відкрили холодильну камеру, то компресор почне працювати на відновлення температури в ній. А компресор морозильної камери в цей час ніяк не змінить графік своєї роботи.

Інверторний двигун

Двигуни (компресори) в холодильниках бувають двох типів:

  • лінійні – працюють без зупинки до отримання потрібної температури, після чого відключаються; при збільшенні температури – знову запускаються;
  • інверторні – плавно регулюють потужність двигуна для підтримки заданої температури.

Переваги інверторних двигунів: економія електроенергії, менше навантаження на мережу, більший ресурс двигуна, а найголовніше – низький рівень шуму.

На сьогоднішній день в переважній більшості холодильників використовується лінійне управління двигуном, оскільки інверторний механізм досить дорогий. Однак широкі перспективи інверторів в майбутньому очевидні.

Клас енергоспоживання і рівень шуму: що вибрати

Холодильники по енергоспоживанню можна поділити на класи, які позначаються латинськими буквами від А до G. Відповідно: А – дуже економічний, В і С – економічного класу і так далі зі збільшенням споживання електроенергії.

У разі непередбаченого відключення живлення сучасні холодильники в залежності від виробника можу зберігати низьку температуру протягом 9-24 годин. В деякі останніх моделях цей час збільшено до 100 годин! Забезпечується це акумуляторами холоду – ємностями з незамерзаючої рідиною.

Рівень шуму в середньому становить 38-40 дБ. Вибирайте холодильник з найбільш низьким рівнем шуму.

Обираємо кліматичний клас

Визначає умови експлуатації холодильника: температуру повітря і вологість. Маркується буквами N, SN, ST, T.

  • N (normal) – від +16 оС до +32 оС;
  • SN (subnormal) – від +10 ° С до +32 ° С, підтримує кліматичний клас N;
  • ST (subtropics) – від (+16 ° С) + 18 ° С до + 38 ° С;
  • T (tropics) – від (+16 ° С) + 18 ° С до +43 ° С, підтримує кліматичний клас ST.

Важливо: якщо при поломці холодильника з’ясується, що умови його експлуатації не відповідали вимогам кліматичного класу, то в гарантійному ремонті може бути відмовлено.

Виконання

Крім звичайних, окремо розташованих холодильників, є моделі, що вбудовуються під стільницю, в шафу або ж просто з можливістю замінити зовнішнє покриття дверей на декоративне, виготовлене з того ж матеріалу, що і меблі.

Оснащення

Льодогенератор – в дорогих моделях є зовнішній диспенсер, в дешевих – звичайну полку для льоду. Існують автоматичні льодогенератори, які підключаються до водопроводу: при заповненні бака вода відключається. Ручний варіант – бак необхідно наповнювати водою власноруч, що менш зручно. При зовнішньому диспенсере лід не контактує з іншими продуктами, тому не вбирає сторонні запахи. Лід може бути в формі кубиків або крихти. Іноді диспенсер використовується для подачі дуже холодної води.

Антибактеріальне покриття – в залежності від моделі можлива наявність неорганічного з’єднання срібла, яке перешкоджає розмноженню мікробів і плісняви.

Суперзаморозка – короткочасний режим, при якому температура в морозильній камері опускається нижче -24 ° С. Використовується для швидкого заморожування великої кількості продуктів. У холодильній камері існує аналогічний режим “суперохлажденіе”, при якому температура опускається до – 2 о С.

Двері, які – з настроюваної стороною відкривання дверей за рахунок того, що кріплення дверей передбачені і праворуч, і ліворуч.

Полиці – в холодильнику має бути достатня кількість кріплень, щоб можна було переважувати полиці під різний посуд. Стануть в нагоді фіксатори, що перешкоджають випадковому руху полиць.

Режим “Відпустка” – можливість роботи в економічному режимі з температурою 10-15 о С в залежності від моделі.

Індикатор відкритих дверей – якщо двері випадково забули закрити, датчик холодильника сповістить звуковим або світловим сигналом.

Ви можете вибрати холодильник різних кольорів: сірий, чорний, червоний, зелений, що імітує дерево, а також моделі з алюмінію і сталі. Слід зазначити, що моделі з алюмінію і сталі підходять під будь-який інтер’єр, однак на них сильно видно сліди від брудних рук, патьоки води тощо. Якщо у вашому будинку є діти, не рекомендується купувати дані моделі, так як холодильник потребуватиме частою мийці зовні.

Обираємо виробника холодильника

До групи бюджетних і найменш якісних холодильників можна віднести моделі маловідомих китайських і місцевих брендів: Ardo, Delfa, Daewoo, Kaiser, Liberton, Nord, Freggia, Saturn, West, Shivaki, Vestfrost, Атлант. Слід зазначити, що частина з них – невеликі і недорогі моделі для невеликих квартир, дач. А деякі – вже за ціною можуть зрівнятися з холодильниками найпопулярніших марок. У певних брендів великий відсоток браку: це пов’язано із застарілим виробництвом і збіркою. Моделі холодильнику не модернізувалися протягом 10 років. Основні проблеми: псуються гумові ущільнювачі дверей, іноді лопаються полки від зовсім невеликих навантажень. Багато моделей дуже галасливі, причому іноді виробник навмисно занижує значення рівня шуму.

Гарною якістю відрізняються холодильники таких популярних марок як Samsung, LG, Beko, Candy, Gorenje, Indesit, Hotpoint-Ariston, Snaige, Siemens, Sharp, Whirpool, Zanussi. У цих виробників величезний модельний ряд холодильників, які відрізняються функціональністю і надійністю. Також привертає велика сервісна підтримка. Цінова політика досить гнучка, можна вибрати холодильник практично на будь-який смак і бюджет: від маленьких для дачі до трикамерних для великої родини.

Кращими холодильниками сьогодні вважається продукція AEG, Bosch, Electrolux, Samsung, Hitachi, Liebherr. Найчастіше ці пристрої стоять вище середнього, проте вони максимально надійні і якісні. Виробники приділяють увагу збірці і матеріалами виготовлення. Деякі компанії мають багату історію розробки і виробництва саме холодильного обладнання, є основоположниками сучасних холодильних технологій, наприклад, системи No Frost.

Холодильники преміум-класу (бренд Asko) найдорожчі, але і якісні. Незвичайний дизайн також позначається на вартості, наприклад, на моделі бренду Smeg ціна злегка завищена. Купувати таку техніку чи ні залежить виключно від вашого бюджету і смакових уподобань.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *